logo hickoryshop - preserving the soul of golf

test4

Svingträning och mål inför säsongen 2014

Nu har snart halva vintern gått och det är dags att lägga planeringen för kommande säsong. I vinter har jag tränat en hel del fysträning med fokus på bålstyrka och smidighet, kombinerat med allroundträning som squash och badminton. Jag vill framför allt kunna vrida upp mig lite mer med bättre bålstyrka för en mer konsekvent sving..

Jag jobbar mycket med Johan Moberg, Pro på Norrköpings GK, som hjälper mig att förbättra min sving. Johan är också hickoryspelare vilket passar perfekt då det behövs en del kunskap om vad man kan och inte kan göra med en hickoryklubba.

Vi har sedan förra året jobbat mycket med mitt svingspår. Ända sedan jag började spela golf har jag varit en uttalad draw-spelare. Jag har attackerat bollen ganska hårt inifrån vilket gav mig vänsterskruv i alla slag.

Med mina hickoryklubborna, där jag får betydligt mindre backspin (och sidospinn) och inte kan attackera lika hårt, så kommer inte bollen tillbaka lika mycket, vilket har gjort att jag ofta trycker ut bollen åt höger. Detta gäller både långa och korta slag och det har varit jobbigt att kompensera detta fel.

Jag har känt att det är värt besväret att ändra detta och jag tror det kommer lyfta mitt spel mycket framöver. Vi har jobbat med ett antal drillövningar där fokus ligger på att starta backsvingen rätt och sedan rotera kropp och klubba mer i synk genom träffen. Vi fokuserar på två saker och resten löser sig själv.

Förra året jobbade jag med detta hela vintern och under tävlingssäsongen. Den "nya" svingen funkar oftast väldigt bra. Tendensen är att betydligt fler slag startar rakt mot målet och fortsätter i den riktningen! Detta är en underbar känsla... men det känns också lite ovant att se min nya bollbana :)

När jag jobbar så mycket med tekniken så har svingen blivit lite mekanisk och jag har tappat lite i längdkänsla. Men detta känner jag kommer tillbaka mer och mer och jag tror i längden med nya svingen kommer jag få ännu bättre kontroll på längden än tidigare.

Teknikmål 2014

• Fortsätta förbättra mitt svingspår. Jobba med drillövningar för att få nya svingrörelsen naturlig.

• Jobba upp en bättre längdkänsla.

• Förbättra puttning genom att jobba på ett mer konsekvent puttstroke.

Spelmässiga mål 2014

Det två stora målen i år är att förbättra antalet greenträffar och förbättra puttningen. Jag är helt övertygad om att detta är det som påverkar mitt spel och resultat allra mest.

Målbild

  • Greenträffar: +55%
  • Puttning: 1.6  (GIR 1.7)

Så här har mitt spel ut de sista tre säsongerna (statistik baserat på i princip alla mina träning- och tävlingsvarv).

  2011 2012 2013
Fairwayträffar 58,3 58,9 53,5
Greenträffar 49,8 47,3 47,2
Scrambling 37,4 38,9 33,2
Putt GIR 2 1,9 1,8
Putt 1,8 1,8 2
       
Par 3 Snittscore
3,4 3,4 3,5
Par 4 Snittscore
4,4 4,4 4,4
Par 5 Snittscore
5,2 5,3 5,2
       
Snittscore jfrt Par +6,0 +6,2 +7,4
  • /8-wales-hickory-open
  • /9-den-frivillige-och-den-ofrivillige-golfaren

©2009 - 2016 Hickoryshop of Sweden