logo hickoryshop - preserving the soul of golf

test4

Scottish Hickory Championship - Tour 2014

Sista helgen i Maj varje år spelas The Scottish Hickory Championship. I år (lika som förra året) spelade vi på Dunbar GC. Dunbar är en grymt fin linksbana som även används som kvalbana när British Open spelas på närliggande Muirfield. Dunbar Golf Club bildades 1856 och här har legender som Abe Mitchell, George Duncan, Charles Whitcombe, Ted Ray och James Braid tävlat. Klassisk mark alltså!

dunbar1

Viktigt utslag på Dunbar hål 12. Långa par 4:or längs stranden på vägen in, fairwayträff är ett måste för att nå på två.

I år så var vi tre svenskar på plats i Skottland; Erik Brändström, Jonas Fack och jag själv. Vi är alla tre "Grail"-spelare som gärna vill visa framfötterna för framtida spel i The Hickory Grail (hickoryns Ryder Cup). Scottish Hickory Championship är en av de tävlingar som räknas som uttagningstävling till laget som ska till US-Openbanan Baltusrol, USA 2015.

Skottland visade sin allra bästa sida denna helg med en svag vind, 20-25 grader och en stor skinande sol. Helt underbart. Mästerskapet som hade ett 30-tal spelare blev en uppgörelse i svenska färger där Jonas Fack drog det längsta strået, med en riktigt vass runda på 75 slag brutto. Jag och Erik kämpade ihop varsin 77:a och det blev helsvensk på pallen! Härligt!!

dunbar

Dunbar GC. Här det fjärde hålet. Banan följer sedan muren runt udden vid huset uppe till vänster, för att sedan vända långt bort och komma tillbaka längs kustremsan. Typiskt gammal links... 9 hål bort från klubbhuset och 9 hål tillbaka.

För min egen del så spelade jag riktigt bra men hade stora problem med greenerna. Svidande 37 puttar med hela 5 treputtar tog mig bort från den absoluta toppstriden. Lite frustrerande men jag hittade varken linjer eller hastighet. Puttningen är nu det sista som behöver skärpas upp ett par snäpp ytterligare. Nu kommer det bli ännu mer fokus på puttträning och bara underhållsträning för det långa spelet. Tävlingen avslutades på kvällen med prisutdelning och en mycket trevlig middag i klubbhuset som sig bör.

Whitekirk GC

Dagen efter spelade vi ytterligare en tävling, George Colville Memorial på Whitekirk GC. En spektakulär och otroligt vacker bana med milsvid utsikt från de högsta punkterna. Kanske inte den mest lämpade banan för hickorygolf men en upplevelse att spela. Banan spelades otroligt svår med smala fairways som kantades av tjocka kraftiga ruffar där det bara var ren tur om man hittade bollen. Även här visade vi svenskar att vi kan hålla ihop spelet och placerade oss återigen på pallen alla tre. Jonas vann netto, jag vann scratchpriset och Erik tog en fin tredje plats.

whitekirk GC

Vackra och spektakulära Whitekirk GC. Här 17:e hålet med Bass Rock i bakgrunden till vänster.

North Berwick West Links

På kvällen åkte vi svenskar ner till North Berwick för att spela en runda på klassiska North Berwick West Links. Jag hade aldrig spelat banan tidigare men hört mycket gott om den. Så med högt ställda förväntningar kom vi till banan denna underbara sommarkväll. Klubbhuset och första hålet ligger på stranden nära centrum så det var mycket folk i rörelse. North Berwick är en riktig idyll och folk promenerade längs stranden som följer banan. Det var grillar som doftade underbart, hundar som lekte i vattnet och så golfbanan som kronan på verket...

Klubben bildades redan 1832 och banan har bl a stått värd för kvalfinaler till British Open, The British Senior Championship, The Ladies British Amateur Championship och The Amateur Championship.

North Berwick 1

Vi lämnar staden bakom oss när vi ger oss av på ettans tee.

The West Links på North Berwick Golf Club är en helt fantastisk golfbana, med underbar havsutsikt över till Craigleith Island och Bass Rock. Detta är mycket nära ursprunget till golf. North Berwick Golf Club är den trettonde äldsta golfklubben och den tredje äldsta i världen fortfarande spelar på sina ursprungliga fairways. Banan har allt man kan önska sig; fina hårda fairways, förädiska bunkrar, inbjudande och ondulerade greener av högtsa kvalitet och en utsikt som får dig att omedelbart glömma dina missade slag. Banan är absolut "top notch" och det var ett rent priviegium att få spela här! Vi utrryckte känslan av "British Open"-klass när vi spelade oss fram genom det böljande lanskapet.

north berwick

Utslaget på 13:e "The Pit". Greenen ligger gömd bakom muren längst bort i bild.

north berwick

Det otroligt läckra inspelet på 13:e. Se till att hamna på rätt sida muren... och som dom säger "Don't argue with the wall – it's older than you"!

Spelet då? Efter de inledande 18 hålen på Whitekrik GC samma förmiddag var vi lite trötta, så det krävdes mycket fokus att hålla ihop svingen och spelet. Men den inspirationen man får på en sån här bana hjälper till rejält! Såklart spelade vi en match om några Quids... Erik spelade som i trans medan Jonas och jag fick kämpla lite extra för att hålla ihop scoren. På det 16:e så började helt plötsligt Erik att svaja med en förlorad drive, vattenbesök och div skitslag så var kvadruppelbogey ett faktum och helt plötsligt var det match igen!

north berwick

14:e tillbaka mot havet, greenen är markerad med en siktpinne upp till vänster.

 

north berwick

Inspelet på 14:e! Det krävs några rundor för att hitta rätt lägen och hur slagen ska slås. Kan bara tänka mig dessa slag i hård vind!

Jag samlade kraft på 18:e tee och fick en fullträff som nästa nådde green. Efter min avslutande birdie så var utgången ännu mer oviss. Vi satte oss i baren på andra våning i det anrika klubbhuset med utsikt över 18:e hålet och havet för att räkna ihop resultatet...

north berwick 18:e

Utslaget på 18:e. Häftiga Bass rock i bakgrunden som man kan ses nästan från alla banor här i East Lothian!

north berwick 18:e

Jag nådde nästan green på utslaget och lyckades få i en skön avslutande birdie, följ av applåder inifrån baren i klubbhuset :)

Erik höll sig trots allt kvar i ledning med 80 slag, jag hade 81 och Jonas 82. Jämnt så det förslår, men vi var alla vinnare denna magiska kväll på en av de absolut bästa banorna jag spelat i världen!

Åk hit - bo här - spela här - detta är golf på riktigt!

 

  • /32-bro-balsta-hickory-open
  • /29-arets-forsta-seger-togs-med-besked

©2009 - 2016 Hickoryshop of Sweden